Mantolama için Sorulan Sorular
Mantolama Nedir?
Mantolama, dış ısının içeri girmesini engelleyen, iç ısıyı korumaya yönelik yapının ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır.
Mantolamanın Faydaları Nelerdir?
* Yapınızı yazın sıcaktan, kışın soğuktan koruyarak ısıtma-soğutma araçlarının kullanımını %50 azaltır. Böylece bütçenize büyük katkı sağlar.
* Binalarınızın temel ve çatılarına da mantolama yapılması halinde bu oran %60'a kadar çıkmaktadır.
* Binanızı korur ve ömrünü uzatır.
* Rutubetsiz, konforlu yaşam koşulları sağlar.
* Binanız nefes alır.
* Binanızın bakım-onarım masrafları azalır.
* Daha az yakıt tüketimi ile hava kirliliğini önleyerek çevreye ve gelecek nesillere karşı sorumluluk bilinci gelişir.
* Enerji sarfiyatını azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlar.
Mantolama Nerelere Uygulanır?
Bina dış yüzeylerine, çatılara, döşemelere, garaj, depo gibi ısıtılmayan alanlara, soğuk hava depolarına vb. kullanım alanlarına uygulanır.
Mantolama Nasıl Yapılır?
Mantolama uygulamaları 7 aşamada gerçekleştirilir.
1. Mantolama Yapılacak Yüzeyi Hazırlama : Yüzeyde toz ve yağ gibi yapışmayı azaltıcı maddeler varsa bunlar temizlenir. Ayrıca dökülme ve kabarma olan bölgeler güzelce fırçalanarak temizlenir. Mantolama levhalarının yapışacağı yüzey düzgün ve temiz olmalıdır.
2. Su Basman Profilinin Yerleştirilmesi : Su BasmanProfilinin yerleştirilmesi; Su basman profilleri mantolamada kullanılmak istenen levhaların enine (kalınlığına) göre belirlenmeli ve yerleştirilmelidir.
3. Isı Yalıtımı Levhalarının Yapıştırılması : Levhalar arasında boşluk kalmamasına dikkat ederek yapıştırma harcı ile duvara yapıştırılır.
4. Isı Yalıtım Levhalarının Dübellenmesi : Yapıştırma işleminden sonra ısı yalıtım levhalarının performansını ve sürekliliğini uzun ömürlü bir şekilde sürdürmesi için ısı yalıtım levhaları dübellenir.
5. Köşe Profilinin Yerleştirilmesi : Köşelerde rüzgar ve su etkileri ile levhalar arkasında zamanla oluşabilecek ayrılma risklerini önlemek ve düzgün bir köşe oluşturmayı kolaylaştırmak köşe profilleri yerleştirilir. Dilatasyon, damlalık ve denizlik profilleri gerekli bölgelerde kullanılır.
6. Dış cephe sıva Katlarının Oluşturulması ve Donatı Filesinin Yerleştirilmesi: Isı yalıtım levhalarının üzerine ilk kat sıva atılır. İlk kat sıvayı hemen takiben, donatı filesi ilk kat sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yerleştirilir. Sıva kurumadan ikinci kat sıva yapılır.
7. Dış Cephe Boya: Boyama işlemine geçildiğinde sıva üzerinde ki hataları örtmek için mineral sıva uygulanıp üzerine dış cephe boyası uygulanabilir yada sadece dış cephe boyası da uygulanabilir.