DUYURULAR : BLOG İNSAN KAYNAKLARI HABERLER
Müşteri Hizmetleri 0 (232) 251 7 251
  • Kullanılan Malzemeler
Kullanılan Malzemeler

Mantolama uygulamasında kullanılan malzemeler aşağıda yer almaktadır.

Mantolama Levhaları (EPS-XPS)

Genişletilmiş ve Sıkıştırılmış Polistren Köpük olarak geçer. Petrolden elde edilir, taneciklerin şişirilmesi ve yapışması sonucu elde edilir. Ağırlıklı olarak beyaz renkte üretilir, gri renkte olanlar ise karbonludur. Karbon yalıtkanlık değerini (lambda değeri) arttırır. %100 karbonlu olması tercih edilmeli. Karbon ısıl ışınları yansıtarak ısı iletkenliği azaltır.

Xps (Extruded Polistiren) sert köpük yumuşatılmış hammaddenin içine şişirici ilave edilmesi ile köpük haline gelir, renkli olarak üretilebilir. Xps sert köpük olup sıva ve yapıştırıcı malzeme ile uyumu zordur, bu yüzden dökülmeler yaşanabilir. Yüzeyi pürüzsüzdür, yaşanan sıkıntılardan dolayı firmalar tek kanallı ve çift kanallı levhalar üretmeye başladılar. Ayrıca esnek olmadığından dolayı artçıl sarsıntılarda yüzeyden kopabiliyor. Levhanın duvardan kopması dübellerle engellenebilir, yalnız file ve sıvanın levhadan kopması malzemeler kalitesiz ise önlenemez.

Isı Yalıtım Taşyünü (mantolama) Levhaları

Cam veya taşın eritildikten sonra lif haline getirilmesi ve bu liflerin bir arada tutulması için genellikle polimer bağlayıcıların kullanıldığı, açık gözenekli ısı yalıtım (mantolama) malzemesidir. Taş yünü yoğunluğu yüksek bir malzemedir, metrekare ağırlığı yüksek olduğundan ve uygulaması zor olduğundan dolayı eps kadar tercih edilmez. İşçiliği detaylı ve hassastır, mastar ayarında bir yüzey elde etmek zordur. Ağır olduğundan dolayı yapıştırma harcı ve dübelin kalitesiz kullanılması işin içinden çıkılamaz bir duruma getirir.

Isı Yalıtım (mantolama) Yapıştırıcısı

Mantolama levhalarını (EPS, XPS veya TAŞYÜNÜ) ısı yalıtım (mantolama) sisteminde, düşey yüzeylere veya yatay yüzeylere (çıkmalarda) yapıştırılması amacı ile kullanılan polimer katkılı harçlardır. Özellikle taşyününde yapıştırma harcının çok kaliteli olması şarttır. Eksik dübelin kullanıldığı mantolama sistemlerinde yapıştırıcıya çok yük bineceğinden kaliteli ve doğru biçimde uygulanmalıdır. Levhaya uygulanırken çerçeve sistemi ile sürülmeli ve ortasına 3 nokta şeklinde uygulanmalı. Etkinliğini arttırmak için levha yapıştırıcı ile zemine direkt yaklaştırılmamalı, duvara bitiştirildikten sonra 10 cm kadar yana doğru kaydırılmalı.

Mantolama Dübeli

Mantolama levhalarını (EPS, XPS veya TAŞYÜNÜ) ısı yalıtım (mantolama) düşey yüzeylere veya yatay yüzeylere (çıkmalarda) fiziksel olarak tutturmak için kullanılan sert plastikten imal edilen, geniş başlı tutucu bir gereçtir.

Donatı Filesi

Mantolama levhalarının (EPS, XPS veya TAŞYÜNÜ) üzerine kaplanan sıvada oluşacak çekme gerilmelerini karşılamak ve çatlamasını önlemek amacıyla kullanılan, göz boyutları en az 4 x 4 mm olan, genellikle cam elyafından dokunmuş sıva filesidir. Donatı filesinin kullanılmadığı kısımlarda genellikle çatlama ve dökülmeler görülmektedir. Genellikle filenin eksik kullanıldığı kısımlar pencere merkezleridir. File uygulanırken parçalar arasında boşluk kalmamalı ve üst üste bindirilmeli. Ayrıca mantolama uygulamasında yapılan hatalardan biri de file altına sıvanın ya konulmaması ya da eksik konulmasıdır, genellikle uygulamada çalışan kolayına geldiği için bunu yapmaktadır.

Isı Yalıtım (mantolama) Levhası Sıvası

Mantolama levhalarının (EPS, XPS veya TAŞYÜNÜ) yüzeyde boşluksuz ve kesintisiz birleştirilmesi sonucu oluşan yüzeyin file ile birlikte (filenin üzerine ve altına uygulanan) sıvanması için kullanılan malzemedir. Bazı markalarda mantolama yapıştırıcısı, üretici firma tarafından önerilmiş ise bu amaçla kullanılabilir. Sıva ile levhaların üzerinde pürüzler ve boşluklar giderilir, mantolama yüzeyi düz ve dekoratif uygulanabilir hale getirilir. Sonrasında dekoratif kaplama ve uygulanır.

Dekoratif Kaplama

Mantolama levhalarını (EPS, XPS veya TAŞYÜNÜ) ve mantolama sistemini ve binayı fiziksel etkenlerden ve atmosfer şartlarından korumak, dekoratif ve estetik görünüm kazandırmak amacıyla kullanılan son katman malzemeleridir. Sıvadan sonra uygulanır, son kat olduğundan çok detay ister ve hata kabul etmez. Çabuk kuruduğundan dolayı beklemelerde ek yerleri fark edilebilir. Bu yüzden uygulanacak cephenin belirli profesyonel ekipler tarafından aynı gün içerisinde bitirilmesi önemlidir. Ustadan ustaya da yüzeydeki pürüzler fark ettiğinden dolayı el işçiliği birbirine yakın çalışanların birlikte çalışması önerilir.

Fileli Köşe Profili

Mantolama sisteminde; bina köşeleri, pencere ve kapı merkezleri fiziksel darbelerden korumak ve sıva uygulamasında mastar görevi görmek üzere kullanılan alüminyum, PVC veya fileden imal edilmiş alkali ortama dayanıklı profillerdir. Kesinlikle fileli olmalıdır, bazı firmalar maliyetlerden kaçıp filesiz de kullanabilmektedir. Buna kesinlikle izin vermeyiniz, aksi halde çatlama ve dökülmeler kaçınılmazdır.

Damlalıklı Köşe Profili

Mantolama sisteminde; balkon, çıkma, aşağı katlara doğru girinti vb bina bölümlerinden, yağmur ve benzeri su akıntılarının yolunu kesmek ve suyu yere düşürmek için kullanılan alüminyum, PVC veya fileden imal edilmiş alkali ortama dayanıklı profillerdir. Kesinlikle fileli olmalıdır, bu profilleri de bazı firmalar maliyetlerden kaçıp filesiz de kullanabilmektedir. Buna kesinlikle izin vermeyiniz, suyun son bulduğu yerde olduğundan dolayı kullanılmaması durumunda çatlama ve dökülmeler kaçınılmazdır.Hiç kullanılmaması neticesinde ise kirli görüntüler ve tavanın alnından içeri doğru dökülmeler yaşanacaktır. Sıvanın da dökülmesi sonrasında beton aksam zarar görmeye başlayacaktır.

Denizlik Altı Profili

Mantolama sisteminde; duvar yüzeyinin komple mantolama levhaları ile kaplanması sonucu pencere altlarındaki mermer denizlikleri yok olan pencere altlarında kullanılır. Pencerelerden süzülen yağmur ve kar sularının mermer denizlik üzerinden akıp duvardan akmadan zemine inmesini sağlar. Önceki denizliklerin alt kısmının açılıp mastik çekilerek yerleştirilir. Çelik, PVC veya alüminyumdan imal edilmiş profillerdir. Bazı binalarda ise eski orijinal görüntüyü sağlamak için eski denizlik üzerine 2 cm mermer yerleştirilir. Mantolama uygulamasından sonra eski mermer denizlikler 2-3 cm kadar dışarıda kalıyorsa dahi bu yeterli değildir. Önemli olan mantolama uygulamasından sonra denizlik altlarındaki damlalık kanallarının içerde kalmamasıdır, çünkü bu kanallar suyun duvardan akmamasını ve düşmesini sağlar.

Su Basman Profili

Mantolama sisteminde; ısı yalıtım (mantolama) levhalarının başladığı seviyede, mantolama sistemini fiziksel darbelerden korumak, sıva uygulamasında mastar ve terazi görevi görmek ve yüzey suyunun sistem içine girmeden yüzeyden uzaklaşmasını ve yalıtım levhalarının içine oturmasını ve düzgün bir hat oluşturmasını sağlar. Tüm bunları sağlayacak şekilde tasarlanmış ve duvara mekanik olarak monte edilen, belirli bir fiziksel dayanımı olan paslanmaz çelik veya alüminyumdan imal edilmiş profillerdir.

Dilatasyon Profili

Mantolama sisteminde; dilatasyon derzlerinde yüzey ve köşelerdeki genleşme ve büzülmeleri dengelemek  ve artçıl sarsıntılarda çatlamayı önlemek amacıyla imal edilmiş profillerdir. Mantolama uygulamasın dilatasyon profili kullanılmayan yapılarda binanın kısımları bağımsız olmasına rağmen herhangi bir artçıl sarsıntıda kaplama yüzeyi bağımsız hareket etmeyeceğinden herhangi bir kısmında meydana gelecek hasarın devamı diğer kısımda da görülecektir.

Poliüretan Mastik

Mantolama sisteminde; dış cephe ısı yalıtım (mantolama) sistemi ile kapı&pencere kasalarının bağlantı kesitinde, çatlak oluşumunu önlemek için kullanılan profillerdir. Doğrama kasalarını koruyucu (kasaların zarar görmesini ve kirlenmesini önler) PVC koruyucu bantlı olan ve olmayan çeşitleri mevcuttur. Bu amaçla profil yerine poliüretan mastik de kullanılabilir. Ayrıca bu profil veya mastik içeri su sızmasını ve suyun açacağı hasarları da önler.

Yalıtım Bandı

Mantolama sisteminde; denizlik ve harpuşta gibi yapı elemanları ile, dış cephe ısı yalıtım (mantolama) sisteminin birleşim kesitlerinde, özellikle yağmur suyuna karşı yalıtım amacı ile kullanılırlar. Kullanım yeri ve amacına göre 2-6 mm, 3-9 mm ve 5-12 mm fuga genişlikleri için üç ayrı tipte oldukları gibi, benzer amaçlar için özel yalıtım bantları da mevcuttur.

Plastik Kama

Mantolama sisteminde; su basman profillerin duvar ile mesafesini dengelemek için kullanılan plastik ürünlerdir..

Plastik Konjektör

Mantolama sisteminde; su basman profilinin ek yerlerinde ısıl genleşme vb. Etkilerle meydana gelebilecek yanal hareketleri karşılamak için kullanılan plastik profiller.

Köşe Bandı

Mantolama sisteminde; doğrama köşelerinde oluşacak çatlakları önlemek için, takviye amaçlı kullanılan, alkaliye dirençli hale getirilmiş cam elyafı donatılardır. 30 x 40 cm, 30 x 50 cm, 30 x 60 cm ebatlarındadırlar. Hazır şekilde satın alınarak kullanılabileceği gibi, fileden kesilerek de kullanılabilir. Türkiye’deki mantolama uygulamalarında nadir kullanılan malzemelerdendir. Aslında ürün olarak üreticilerin ürün gamında böyle bir ürün yoktur, bu uygulamayı yapan profesyonel ekipler de donatı filesinden parça keserek kullanır. Kesilen parça 45 derece açı oluşturularak uygulanabilir.


 

keÅŸif